‘Dat mijn zoektocht naar een nieuwe job niet over rozen ging, is een feit?, maar ik heb wel het licht gezien. Na een zoektocht en veel onzekerheden wist ik eindelijk welke weg ik moest inslaan, alleen wist ik niet hoe ik het zou aanpakken, tot ik bij loopbaancoaching met KernTalenten uitkwam.’

Van KernTalentenAnalyse naar de juiste job

We hebben het al vaker gehad over onze KernTalentenAnalyse, maar hoe ziet de weg eruit naar juiste job? Hoe kunnen KernTalenten je helpen bij je jobkeuze?

Studiekeuze VS jobkeuze

Hiervoor moeten we teruggaan naar onze kindertijd. We worden hier in Vlaanderen al op jonge leeftijd geconfronteerd met studiekeuzes. Na de lagere school moet je als kind al kiezen welke richting je uit gaat. Vaak is dat een keuze van de ouders, gesteund op advies van het CLB en de leraren of uitgaand van de vakken waarin je uitblinkt. Zelden wordt er vertrokken vanuit de KernTalenten van dat kind. Het moet rond zijn veertiende eigenlijk al een keuze maken die bepalend is voor de rest van zijn leven. 

Welke richting heb jij trouwens als veertienjarige gekozen? Was dat een goede keuze? Ben je uiteindelijk ook geworden wat je graag wou worden? Heb je de job van je leven gevonden? Een job die je met veel passie en plezier doet? Waarschijnlijk niet, anders las je dit artikel niet ? 

Je kindertijd

Bij een KernTalentenanalyse vertrekken we van wat je als kind het allerliefste deed. We kunnen de klok niet meer terugdraaien, maar wel even teruggaan naar die tijd. Het is nl. zo dat wat we vroeger deden, dat waar we ons mee bezighielden, de basis vormt voor de ontwikkeling van ons volwassen leven. Vb. Een kind speelt met Meccano (bouwpakketten) omdat hij technisch is aangelegd. Hij speelt niet met Meccano om technisch te worden. Een kind kiest van nature het speelgoed of de spellen waar hij plezier aan beleeft. We vertrekken bij de KernTalenten altijd van de kindertijd, omdat er tijdens de pubertijd onder invloed van hormonen te veel veranderingen in gedrag en keuzes optreden. 

23 KernTalenten en 94 miljard combinaties

Er zijn 23 KernTalenten en elk KernTalent kan in drie verschillende gradaties aanwezig zijn. We spreken over Klein, Half en Sterk. De mate waarin een KernTalent bij jou aanwezig is, is dus bepalend. Wist je dat er 94 miljard combinaties mogelijk zijn? ??? Als je daarbij jouw normen en waarden rekent zie je dat jij uniek bent! Bij de KernTalenten word je niet in een hokje geduwd, maar krijg je jouw ‘persoonlijke’ sleutel in handen die de rest van je leven deuren opent. Bij Solut Garantie op succes spreken we zelfs van jouw gouden sleutel tot geluk en succes. Met je kennis over jouw KernTalenten of je sleutel krijg je de ondersteuning die je nodig hebt bij het maken van keuzes op vlak van studies, werk (carrière), relaties, etc.

KernTalenten op de werkvloer

KernTalenten bieden niet enkel werknemers, maar ook werkgevers een beter inzicht in de talenten van hun personeel. Wanneer de juiste persoon op de juiste stoel terecht komt, is dit voor iedereen een win-win situatie. Bij Solut werken wij zelf natuurlijk ook volgens dit principe. Elk teamlid werd geanalyseerd en aan de hand van het resultaat op de juiste stoel geplaatst. Er vond geen stoelendans plaats, maar alle individuele KernTalenten worden nu optimaal ingezet. Ook al heeft de meerderheid hetzelfde diploma toch zie je verschillen. De één is bijvoorbeeld creatiever en beter in het bedenken van strategieën, terwijl de andere beter is in het verkopen ervan. Door werkgroepjes op te richten en onze KernTalenten te bundelen wordt er efficiënter gewerkt en elk van ons doet dat waar hij goed in is en graag doet. Zo vullen we elkaar aan en versterken we elkaar.

Energiegevers en energievreters

Er zijn dingen in je leven die je energie geven en dingen die energie vreten. Dat weerspiegelen ook de KernTalenten. Kleine KernTalenten zijn energievreters, Halve KernTalenten zijn neutraal en Sterke KernTalenten zijn energiegevers. Wanneer je ergens in uitblinkt is dat gebaseerd op je Sterke KernTalenten. Je doet dit zonder moeite en het geeft je zelfs energie. Kleine KernTalenten zullen veel energie kosten zonder echt vruchten af te werpen. Je besteedt hier best niet te veel aandacht aan, tenzij het echt niet anders kan. Er zijn vast en zeker collega’s of gezinsleden die energie krijgen van jouw energievreters. We zijn allemaal uniek, weet je nog? 

Een stap dichter bij de juiste job

Het is nu duidelijk dat jouw KernTalenten de basis zijn voor jouw jobkeuze (of studiekeuze). Jij hebt een job nodig waar jij al je energie in kwijt kan. Een job waarin jij uitblinkt en die je met passie doet. Nu je dit weet is de stap in de goede richting gezet.

Toegegeven, het is niet eenvoudig om na jaren plots een carrièreswitch te overwegen. Het hoeft ook niet zo drastisch te zijn. Je kunt misschien binnen de organisatie waar je nu werkt een beter passende job krijgen. Praat erover met je leidinggevende; een nee heb je, een ja kun je krijgen.

Hoe dan ook, de eerste stap moet je zelf zetten. 

  1. Wees eerlijk naar jezelf toe. Ben je gelukkig? Is dit wat je echt wilt? 
  2. Maak lijstjes met pro’s en contra’s. VB. Wat is voor jou het belangrijkste? Minder loon of meer geluk?
  3. Noteer wat jouw energiegevers en -vreters zijn.
  4. Praat erover met iemand die neutraal is. Je familie en vrienden bedoelen het goed, maar zijn niet de beste raadgevers.
  5. Laat je helpen en bijstaan door een coach, topsporters ed. doen dat ook.
  6. Leer wat je KernTalenten zijn, zodat je ze optimaal kunt inzetten bij je verdere keuzes.

Onze leuze is dat iedereen het recht heeft om gelukkig te zijn. En daar hoor jij ook bij! Als jij gelukkig bent zijn je partner, kinderen, familie, collega’s e.a. dat ook. Het leven is trouwens te kort om dingen tegen je zin te doen. Stel je open voor een nieuwe uitdaging en realiseer eindelijk je dromen! Je zult stralen van geluk! 

Je kunt steeds bij ons terecht met je vragen. Wij helpen je graag verder op weg naar je nieuwe job, je nieuwe leven. info@solut-hr.be


Met VDAB loopbaancheques betaal je slechts 40 € voor 4 uur loopbaancoaching. Wanneer dit niet voldoende is, heb je recht op nog 3 extra uren. Merk je dat je problemen dieper liggen, dan is er nog onze jaar coaching.  Vraag ernaar! 

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.

Photo by Johanna Buguet on Unsplash