Ken jij een topsporter zonder een coach? Ken jij een internationaal en beursgenoteerd bedrijf zonder mentors? Neen, dat kennen we niet. Wie op niveau wil presteren en blijvend in top-vorm zijn, laat zich coachen en mentoren. Een coach of mentor zijn onmisbaar voor een bedrijf.

Een coach en een mentor zijn beide betrokken bij het begeleiden en ondersteunen van individuen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee rollen en dit op diverse vlakken. 

Het verschil:

Je coach heeft een ondersteunende rol bij het faciliteren van je eigen groei en het ontdekken van oplossingen die voor jou werken. Een coach biedt een veilige en vertrouwelijke ruimte voor zelfreflectie, leren en groeien en werkt samen met jou om je doelen te bereiken.

Het mentorschap biedt de kans om te leren van de professionele ervaringen en wijsheid van iemand die het pad (heeft) bewandeld en om te profiteren van hun werkgerelateerde begeleiding, advies en kennis en expertise delen, loopbaanontwikkeling en begeleiding en motivatie in de job.

Het is dan ook een grote opportuniteit om steeds met een externe coach en een interne mentor in het bedrijf te werken.

4 Vlakken waarop jij je zeker moet laten coachen voor je persoonlijke groei:

1. Doel en focus: 

Een coach is gericht op het begeleiden van individuen om specifieke doelen te bereiken en vaardigheden te ontwikkelen. Coaching richt zich op het verbeteren van prestaties, het vergroten van zelfbewustzijn en het ontwikkelen van specifieke competenties  

2. Expertise en ervaring: 

Een coach is niet noodzakelijk een expert op het gebied waarop de coachee begeleiding zoekt. Een coach kan echter wel vaardigheden hebben in het stellen van vragen, het bieden van perspectieven en het begeleiden van het leerproces. 2.

3. Relatie en interactie: 

Een coachingrelatie is vaak tijdelijk en gericht op het behalen van specifieke doelen. Het is gebaseerd op een gelijkwaardige relatie tussen de coach en de coache, waarbij de coache actief betrokken is bij het stellen van doelen en het bepalen van de richting van het coachingproces. 

4. Focus op persoonlijke ontwikkeling versus carrièregroei: 

Coaching richt zich vaak op de persoonlijke ontwikkeling van een individu, zoals het vergroten van zelfvertrouwen, het ontdekken van persoonlijke waarden en het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden. 

Het is belangrijk op te merken dat de rol van een coach en mentor in verschillende contexten kan variëren en dat de specifieke invulling van elke rol afhankelijk kan zijn van de individuele situatie en behoeften.

Wil je meer informatie over onze individuele en team coaching, contacteer ons dan.Op onze websites garantieopsucces.be en solut-hr.be lees je meer over onze coachings.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want wij geven om werkgever en werknemer. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.