Mensen zeggen vaak “Ik heb geen keuze”. Maar, is dat wel zo? Klinkt het niet eerder als een goedkoop excuus om te blijven waar je bent? Ook al voelt het niet goed en ben je ongelukkig? Je hebt altijd een keuze of toch bijna altijd. Een ernstige ziekte, het verlies van een dierbare, een ongeval of je huis dat afbrandt, daar kies je uiteraard niet voor. Hoe je met zo’n situatie omgaat wel.

Dat duiveltje op je schouder

Je speelt bijvoorbeeld al langer met het idee om iets helemaal anders te gaan doen of te solliciteren voor een andere functie binnen de organisatie waar je nu werkt. Er zit alleen een duiveltje op je schouder, die je allerlei argumenten influistert om het niet te doen. Telkens als je denkt er klaar voor te zijn, fluistert dat duiveltje weer: “je hebt toch leuke collega’s, het werk is vlakbij en het verdient niet slecht”. Dat klopt allemaal, maar je bent je werk na al die jaren echt wel moe. En die collega’s zijn wel leuk, maar ook saai. De autorit naar het werk doe je inderdaad in slechts 15 minuten, maar van thuis uit werken spreekt je meer aan. Je verdient niet slecht, maar met jouw ervaring verdien je dat loon ook elders en misschien zelfs nog meer. Zolang er in elke overweging een “maar” zit, ben je niet zeker en dien je keuzes te maken.  

Gelukkig zijn is een keuze

Elke grens die je oversteekt, brengt je dichter bij jezelf en geeft je meer voldoening. Keuzes maken is dus heel belangrijk voor je persoonlijk geluk. Jouw tijd hier op aarde is veel te kostbaar om niet te kiezen wat goed voor je is. Wist je dat heel veel mensen op het einde van hun leven spijt hebben van de dingen die ze niet gedaan hebben. Bronnie Ware begeleidde ooit stervenden op een palliatieve afdeling en verzamelde hun verhalen in het boek “Top Five Regrets of the Dying” of “Als ik het leven over mocht doen”.

Wat betekent geluk trouwens voor jou? Zit je financieel op rozen, maar voel je je eenzaam omdat je partner nooit thuis is? Heb je een hoge functie, maar zou je liever een job doen met minder verantwoordelijkheid? Pendel je elke dag van Brussel naar Limburg en mis je zo het bedtijdmoment van je kleine kinderen? Hebben je ouders beslist wat je zou studeren, maar is dat helemaal niet je ding? Enz. Het zijn allemaal redenen die je geluk in de weg kunnen staan.

Zo maak je de beste keuzes in 6 stappen

Het is niet makkelijk om de beste keuze te maken, maar deze stappen kunnen je helpen:

  1. Zorg, om het jezelf niet te moeilijk te maken, voor 2 opties waaruit je kunt kiezen.
  2. Noteer voor elke optie 3 voordelen en 3 nadelen.
  3. Bekijk welke van de 2 opties je het grootste voordeel oplevert en onderlijn dat duidelijk.
  4. Onderlijn ook welk het grootste nadeel van de 2 opties is.  
  5. Leg beide langs elkaar, de optie met het grootste voordeel is de keuze die je het liefst wilt maken. Die met het grootste nadeel is de keuze waar je bang voor bent.
  6. Behoren zowel het grootste voordeel als het grootste nadeel tot dezelfde optie, ook dan is dit de beste keuze voor jou. Focus je in dat geval vooral op het voordeel i.p.v. het nadeel.

Laat je KernTalenten kiezen

Bij loopbaanbegeleiding werken wij volgens de KernTalentenMethode. Deze methode neemt je mee op reis naar je verleden en analyseert wat je graag deed in je lagere schooltijd en waarmee je graag speelde. Wat je toen spontaan graag deed gaf je energie en dat zijn jouw aangeboren sterke KernTalenten, een levenslange bron van positieve energie en kracht. In het totaal zijn er 23 KernTalenten, welke je sterk, half of klein hebt. Je KernTalenten zitten dus in je DNA.

Een KernTalentenanalyse brengt het volgende in kaart:
• Je karakter; je persoonlijkheid of wie jij echt bent.
• Je talenten; wat je potentieel is of wat je kan mits opleiding of oefening.
• Je motivatie; hoeveel goesting je hebt, of hoe hard je dit wil zonder druk van anderen.

In tegenstelling tot andere methodes wordt dit in kaart gebracht op een heel gedetailleerd en genuanceerd niveau. Je wordt niet in een hokje geperst waar je maar voor een stukje in past. Je krijgt wel een heel precies en compleet beeld van wie je BENT, WILT én KUNT WORDEN. Het wordt ook glashelder wat jou drijft, wat je waarden zijn en wat je energie geeft of kost.

Het gaat hier dus vooral om een zeer persoonlijke benadering en analyse. Je KernTalenten zijn je ‘gouden sleutels’ om de juiste keuzes te maken, zowel privé als professioneel.

Meer lezen >>

Vraag nu geheel kosteloos en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan met een loopbaancoach. We zitten op diverse locaties in Limburg en Vlaams-Brabant >> info@solut-hr.be  

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.