Bij het vallen van de bladeren treedt bij veel mensen herfstmoeheid op. Men klaagt over vermoeidheid, minder energie en zelfs somberheid. Ter compensatie grijpt men naar ongezonder eten en alcohol en daardoor komt men terecht in een vicieuze cirkel. Het label herfstmoeheid dekt de lading, maar wat doe je eraan? Meer nog, is het wel herfstmoeheid of is er meer aan de hand? Doe hieronder de test.

De herfst duurt 3 maanden en daarna staat de winterdip te wachten. Een half jaar vermoeid door het leven gaan, eist vroeg of laat zijn tol. We zwijgen dan nog over degenen die zich het hele jaar slecht voelen. Hoor jij toevallig bij één van deze groepen?

Je vindt pas een oplossing als je de oorzaak kent

Bij de zoveelste slechte dag vraag je jezelf niet meer af waar het vandaan komt, je ondergaat het gewoon. Zonder dat je er erg in hebt, verander je in een zombie. Je leeft op automatische piloot en gaat bijvoorbeeld onuitgeslapen aan de slag. Het werk boeit je niet meer, maar het brengt brood op de plank. De fut is er al lang uit, maar de energie om een nieuwe uitdaging aan te gaan ontbreekt. Hoe is het zover gekomen?

Doe de test

Vink voor jezelf en in alle eerlijkheid de volgende situaties aan die voor jou van toepassing zijn.
O Ik snooze de wekker ‘s ochtends minstens 3 keer.
O Ik verzin excuses om me ziek te melden.
O Ik zou het liefst de hele dag in bed doorbrengen.
O Ik vind mijn job niet (meer) leuk.
O Ik ervaar stress.
O Ik kan mij niet concentreren op mijn werk.
O Ik voel me moe en uitgeput.
O Ik kom moe en gefrustreerd thuis van mijn werk.
O Ik voel me hulpeloos en onbegrepen.
O Ik kamp regelmatig met hoofdpijn, nek- en rugklachten en andere fysieke klachten.
O Ik ben niet (meer) trots op mezelf of op wat ik doe.
O Ik voel me ongelukkig.
O Ik voel me slecht, maar weet niet waarom.
O Ik heb de energie niet om buiten mijn werk nog iets te ondernemen.
O Ik heb geen dromen of ambitie (meer).

Het resultaat

  • Meer dan 10 stellingen aangevinkt: je hebt dringend hulp nodig! Ofwel zit je in een burn-out of depressie, ofwel steven je er op af.
  • Tussen de 5 en 10 stellingen aangevinkt: je zit in de gevarenzone. Trek nu aan de alarmbel voordat je helemaal wegzinkt in een burn-out of depressie. Praat erover met een coach.
  • Tussen de 1 en de 5 stellingen aangevinkt: je voelt je niet lekker in je vel en dit kan van voorbijgaande aard zijn, maar ook blijvend. Het is belangrijk om het probleem nu aan te pakken. Praat erover met een coach.
  • Eén of geen stellingen aangevinkt: Goed bezig! Je hebt weleens een slechte dag, wie niet? Toch ben je getriggerd door de titel van dit artikel. Zoek je misschien naar een betere balans tussen werk en privé? Zit je op een kruispunt in je leven? Of, vind je dat de kwaliteit van je leven en werk beter kan?   

Een oplossing op jouw lijf geschreven

Bij burn-out of depressie raden we aan om een arts of therapeut te raadplegen. Wil je vermijden dat je in een burn-out (of bore-out) belandt dan is de hulp van een coach voldoende.

Onze coaches bieden oplossingen die op jouw lijf geschreven zijn. Dat doen zij o.a. op basis van de KernTalentenMethode. Om je leven terug in handen te nemen, moet je jouw KernTalenten kennen. Je KernTalenten maken nl. wie je bent. Gebruik je ze niet of verkeerd dan is het mogelijk dat je, je draai niet vindt op de werkvloer of in je persoonlijke leven. We spreken dan over energievreters. Uit een KernTalentenAnalyse komen je energiegevers en je energievreters aan het licht. Door deze evenwichtig te gebruiken geraak jij ook weer in balans. Lees hier meer over de KernTalenten.

Maak een afspraak voor een koffieklets zodat we je beter leren kennen en een gepast traject kunnen voorstellen. Dat kan via info@solut-hr.be Onze coaches zitten trouwens op diverse locaties in Limburg en Vlaams Brabant.

Misschien heb je ook interesse in dit artikel ‘ Wat is het verschil tussen een psycholoog en een coach?’

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.