Begin januari lopen we over van de goede voornemens. We gaan o.a. meer sporten, gezonder leven, minder drinken en zorgen voor een betere werk-privé balans. Kortom, we willen ons beter in ons vel voelen en bijgevolg gelukkiger zijn. Toch valt 25% onder ons al na 2 weken terug in zijn oude gewoontes. Uiteindelijk haalt amper 10 % zijn doelen. Dat kan beter! Met deze 5 tips om je goede voornemens vol te houden lukt het zeker!

1. Bepaal je doel(en)

De eerste van onze 5 tips is dat je best voor jezelf bepaalt welke goede voornemens je wenst te behalen en of deze bereikbaar zijn. Wees realistisch wat de haalbaarheid betreft. Noteer de voor- en nadelen en weeg deze tegen elkaar af. Zijn er meer nadelen dan voordelen zoek dan wat wel voor jou werkt. Informeer je ook voldoende zodat je tijdens je traject niet op obstakels stuit.

Heb je job gerelateerde voornemens of moeite met keuzes maken, dan is het een goed idee om je KernTalenten als leidraad te gebruiken. Die vertellen je nl. wat jouw energiegevers en je energievreters zijn.


2. Bepaal de termijn


In hoeveel tijd wens je jouw doel(en) te behalen. Is die termijn realistisch? Ik denk bijvoorbeeld aan afslanken. Het is niet reëel om te verwachten dat je in één maand 10 kilo verliest. Ga daarom stapsgewijs tewerk en zie de weg naar je doel als een leerproces en avontuur.


3. Steun op je KernTalenten


Jouw KernTalenten zitten in je DNA. Het is een combinatie van wie jij echt bent, jouw motivatie en wat jij kunt worden mits enige studie of verdieping. Het is daarom een perfecte leidraad bij het maken van keuzes en behalen van je doelen.

Iemand die van nature creatief is zal bijvoorbeeld snel weg zijn met bijvoorbeeld schilderen. Behoort geen enkele vorm van creativiteit tot jouw KernTalenten, betekent dat niet dat je niet kunt leren schilderen. Je zult er alleen langer over doen om het aan te leren. Gun jezelf die tijd.

4. Vertel het voort


Wanneer jij je goede voornemens met anderen deelt, is het makkelijker om je eraan te houden. Je wilt namelijk niet als een opgever bestempeld worden.

Soms is het makkelijker om je doel samen met een buddy na te streven. Dat kan een coach of mentor zijn die je steunt in het behalen van je doel of je kunt een vriend vragen om mee te doen. Met twee trek je elkaar nl. makkelijker over de finish.

5. Wees niet te streng voor jezelf

We eindigen met tip nr. 5. Heb je een les gemist of toch dat taartje gegeten, wees dan mild voor jezelf. Je bent een mens, geen robot. Morgen is het trouwens een nieuwe dag, dus krijg je een nieuwe kans.

Wat je ook wenst na te streven, doe het voor jezelf en niet voor een ander.

Wil jij bijvoorbeeld dichter bij huis werken om meer tijd met je gezin door te brengen dan kies je daar zelf voor. Wilt je partner dat jij je leuke job opgeeft om de kinderen ’s avonds na school op te halen, dan is dat zijn/haar keuze. Dat is een groot verschil.

Nogmaals, je KernTalenten zijn de beste raadgevers in het maken van de juiste keuzes. Contacteer ons als je hierover meer wenst te weten.Wie dit jaar een carrièreswitch overweegt of advies wenst over een betere work-life balance kan bij onze loopbaancoaches terecht.

Wist je trouwens dat loopbaanbegeleiding er ook is voor wie binnen zijn huidige job wilt groeien of veranderen van functie. Je kunt je loopbaanbegeleiding bekostigen met loopbaancheques van VDAB, je betaalt slechts € 40 voor 4 uur coaching. Bestel hier je cheques.

Voor al je vragen contacteer je info@solut-hr.be

Lees ook dit artikel.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.