‘Ik ga enkel nog voor mijn plezier werken om een burn-out te vermijden.’ Dat is de enige juiste ingesteldheid voor een goede gezondheid en je persoonlijk geluk. Helaas is dat bij veel werknemers niet het geval. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen plezier in je werk hebt. Het kan zijn dat het werk op zich je niet ligt of boeit, maar het kan ook zijn dat je niet voldoende uitdagingen hebt. Een vervelende collega of moeilijke baas kan ook een rol spelen. Blijf niet ongelukkig in je job, want stress, burn-out of bore-out kunnen het gevolg zijn. Gebruik je vakantie voor zelfreflectie en volg onze tips om in de toekomst enkel nog voor je plezier te werken.  


7 Tips om een burn-out te vermijden

  1. Stap in zelf-onderzoeksfase
    Ga bij jezelf te rade wat de reden is en probeer oplossingen te vinden. Wat kan je werk aangenamer maken? Waarom ga je niet voor je plezier werken? Wat zijn de stoorfactoren? Maar ook, wat vind je wel leuk aan je job? Maak een balans op. Zijn het slechts futiliteiten die je storen, dan is het probleem makkelijk aan te pakken. 
  2. ‘Fuck the job’-gevoel
    Heb je geen plezier in je werk omdat de job je niet ligt of dat je uitdagingen mist, dan moet je iets dieper graven. Er zit duidelijk fundamenteel iets fout. Ben je per ongeluk in deze job gerold of was het een bewuste, maar foute keuze? Je KernTalenten brengen hier raad en inzicht. Met dit blogartikel word je al iets wijzer. 
  3. Weg met die baas en die collega
    Ligt de oorzaak bij een vervelende baas of collega, dan is de oplossing iets minder voor de hand liggend. Je kunt de confrontatie met de desbetreffende persoon aangaan en hem/haar voorzichtig duidelijk maken wat je stoort. Misschien is de onderliggende reden zo banaal of berust die op een miscommunicatie. Erover praten lost veel op.
  4. Structuur en plan
    – Er zijn altijd taken, die je leuker vindt dan andere. Maak een planning op en pak de vervelendste taken eerst aan en zonder je er eventueel vooraf, zodat je in alle rust je opdracht kunt uitvoeren.
    – Geraak je opgejaagd van het drukke mailverkeer. Bekijk je mails dan slechts enkele keren per dag en op vaste tijdstippen.
    – Neem op tijd pauze. Ben jij zo iemand die achter zijn bureau een broodje naar binnen werkt? Niet doen! Ga even naar buiten of eet samen met je collega’s. Zo heb je na de lunch weer een frisse kijk op de zaken.
    – ‘Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd’, wordt gezegd. Al is dat voor creatieve mensen niet altijd het geval. Zorg er wel voor dat je alles onmiddellijk terug vindt en geen tijd verliest door naar dossiers of zo te zoeken.
    Zoek naar een systeem dat voor jou wel werkt.
  5. Personaliseer of decoreer 
    Maak je verblijf op je werk aangenaam, je spendeert er het grootste deel van de dag. Dat kan door je bureau aan te kleden met een plant of persoonlijke spullen. Of door jezelf tussendoor te verwennen met je lievelingsthee of je favoriete versnaperingen. Door af en toe een praatje te slaan bij de koffieautomaat, etc.
  6. Teamspirit or not
    Werk mee aan een goede teamsfeer. Organiseer samen leuke momenten op en naast de werkvloer. Een teambuilding kan het team versterken. Doe voorstellen aan je leidinggevende. Hij/zal je initiatief zeker appreciëren.
  7. Work-life balance zoek?
    Te weinig work-life balance bereik je enkel door prioriteiten te stellen en te beseffen wat het belangrijkste is: je partner/gezin of het pendelen, de lange werkdagen, etc. Overweeg of het financieel haalbaar is om deeltijds te werken of zoek een baan dichtbij huis.

Neem deze 7 heilige tips ter harte en je leven ziet er al snel veel rooskleuriger uit én je verkleint de kans op burn-out. We begrijpen natuurlijk dat de daad bij het woord voegen niet zo simpel is. Het is ook een zekerheid en heel normaal dat we ons best doen en maar doorgaan, waardoor we de blinde vlekken niet zien. Doch is het realiteit dat deze blinde vlek duidelijk wordt wanneer je erop gewezen wordt en pas dan besef je welke stappen je dient te zetten.  

Vind je het moeilijk om zelf de blinde vlekken te zien, laat staan stappen te zetten, weet dan dat er coaches zijn die je hierbij ondersteunen. Deze coaches zijn experten in hun vak en worden snel je vertrouwenspersoon. Wist je trouwens dat een loopbaanbegeleiding van 4 uur slechts 40 € kost, omdat je deze kan bestellen via de VDAB. Geen angst, want dit heeft geen enkele negatieve impact, niet nu, niet later. 

Wil jij ook de juiste job in je leven, een goede work-life balance, rust, vertrouwen, minder stress, plezier op het werk en in je privé?  Contacteer ons voor een ‘gratis’ gesprek, het brengt zoveel inzichten. Wij begeleiden je met raad en daad en bieden steun, op alle vlakken.  

Bel of mail ons gerust!
info@solut-hr.be

Tip voor werkgevers: Solut gaat voor werkbaar werk op de werkvloer, gesubsidieerd door de overheid lees er hier meer over.

 

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.

 

© Photo by Gregory Hayes on Unsplash