7 risico’s – 7 tips


Het is medisch bewezen dat
stress en vermoeidheid grote schade toebrengen aan ons lichaam en onze geest. Vandaar het etiket: het ‘nieuwe roken’.

We moeten ons goed voelen in onze job en waken over een positieve work-life balance om gezond en vitaal te blijven. Een lichaam en geest in evenwicht houdt ons gelukkig, energiek en alert.


Maar, hoe moeten we dat verzoenen met een 21ste eeuwse levensstijl, die wordt bepaald door:

  • stress op het werk
  • tijdsdruk 24/7 
  • overwegend zittend werk 
  • vrije tijd met een volle agenda: de hobby’s van de kinderen, de zorg voor anderen, … 
  • geen tijd om te sporten  …geen tijd voor jezelf… 

 

Morgen, weer terug in dezelfde ‘ratrace’?


Hier de 7 grootste risico’s die je loopt bij ‘ongezonde’ stress en vermoeidheid:

  1. Gevoelens van irritatie, prikkelbaarheid en overgevoeligheid
  2. Spierpijnen, last van spijsvertering, verkoudheden, griep en andere lichamelijke (medische) klachten
  3. Uitgeput gevoel, lusteloosheid en/of angstaanvallen
  4. Wisselend humeur, mood swings, humeurigheid ten opzichte van het gezin of de collega’s
  5. Verminderde concentratie, verstrooidheid, vergetelheid, fouten maken
  6. Blijven piekeren, de (werk-)problemen niet kunnen loslaten, niet meer kunnen ontspannen
  7. Burn-out of Bore-out of Depressie

 

Hier alvast 7 ‘easy’ tips om de dagelijkse stress te verminderen en je worklife balance te verbeteren:

  1. Plan een rustmoment in en noteer wat je stress-factoren zijn. Praat hierover met een vriend(in) of een loopbaancoach.
  2. Doe wekelijks iets wat je vroeger altijd leuk vond. Ja, dit kost je tijd MAAR die tijd recupereer je dubbel omdat je er energie uithaalt: je kunt de batterijen even opladen terwijl de stress van je afglijdt. Gebruik ‘je moment’ om weer te leren genieten en (glim-)lachen. Lachen is toch op zich al gezond voor lichaam en geest!
  3. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling, tekenen/schilderen, breien/naaien, knutselen/bricoleren, een bioscoopbezoek, een koffie gaan drinken met je vriend(in), sporten, tuinieren, lezen, ….
  4. Leer voor jezelf opkomen en durf grenzen te stellen. Zeg minstens 1 keer per dag ‘neen’, om voor jezelf (werk-)tijd te sparen en/of ‘me-time’ te creëren. Jij hebt zoals iedereen ook wat (stress-)vrije tijd nodig om voor jezelf te zorgen.
  5. Las een maandelijks verwenmoment in. Because you’re worth it!! Vb. Een etentje met je vriend(in), een bezoek aan de kapper of aan het ijssalon, een shopnamiddag, een saunamoment, een candlelight dinner met je geliefde, … Als je goed in je vel zit, voelen en zien de anderen dat ook: je presteert beter en straalt deze positieve energie uit.
  6. Stel jezelf in vraag om je bewust te worden van de realiteit van je work-life balance. Aanvaard wel, maar berust niet!! Durf actie te ondernemen met het oog op verbetering, voor jezelf, voor je gezin en voor je werk. Sta open voor extern advies, bijvoorbeeld van een loopbaancoach.
  7. Denk niet dat jij de enige bent die hiermee worstelt. En, denk vooral niet dat het stopwoord ‘druk’ een synoniem is van ‘succesvol’!

Het is belangrijk dat je je openstelt en erover durft te praten. Het zal je aangenaam verrassen hoe de begeleiding van een loopbaancoach je helpt om alles in een breder perspectief te plaatsen. Als je je KernTalenten kent, kom je jezelf tegen en kan je je huidige problemen beter duiden. Met de sleutels in handen om de juiste keuzes te maken bevrijd je jezelf van stress en vermoeidheid. 

Ben je er ook van overtuigd dat bij een daling van je stress en je vermoeidheid, je energiepeil stijgt en je work-life balance verbetert? Wil jij je ‘gouden sleutels’ kennen, om de juiste keuzes te maken in je job en in je leven? Steek dan je kop niet in het zand, maar maak tijd voor actie en reactie ten voordele van je jezelf, je gezin, je vrienden, je job, je collega’s, en niet te vergeten het resultaat van je geleverde prestaties.

Maak een afspraak bij één van onze coaches, zij bieden je de oplossing tegen stress en vermoeidheid en meer work-life balance.

info@solut-hr.be
+32 (0)496 40 89 50