September blues is geen songtitel, maar wel het maandagmorgengevoel waar veel mensen in september mee te kampen hebben.

Ben jij één van hen?

We hebben een prachtige zomer achter de rug. Ben je op vakantie geweest? Je hebt alleszins genoten van wat vrije tijd met partner en kind(eren). Nu september is aangebroken is het weer alle hens aan dek. De avonden worden weer korter, de ochtenden kouder. Is het ‘s morgens weer racen tegen de klok om de kinderen op tijd naar school of naar de opvang te brengen? En is het op je werk razend druk? Tja, tijdens de vakantieperiode is er werk blijven liggen, bedrijven waren dicht, collega’s op vakantie … Heb je moeite om bijgewerkt te geraken en verdrink je in het werk? Sta jij of je partner weer elke avond, op weg naar huis, in de file? Is het daardoor schipperen om het huishouden gebolwerkt te krijgen? Zijn de weekends alweer gevuld met verplichtingen en vervelende huishoudelijke taken? Heb je het gevoel te moeten vechten voor meer levenskwaliteit en om de juiste balans te vinden tussen werk en privé? Dan heb jij overduidelijk last van de september blues!

Als je niet oppast blijft het niet bij september. Voor je het weet sluipt de blues in je leven. Een burn-out is dan niet ver af. Je wilt het toch niet zover laten komen? Het is hoog tijd om op de rem te gaan staan. Geloof me, het kan echt allemaal anders.

10 tips om de september bleus te lijf te gaan en een burn-out te vermijden.

  1. Zie je zelf graag

Je vrienden posten op sociale media foto’s van hun oh zo geweldige leven. Maar is hun leven wel zo super? Geloof niet alles wat mensen doen uitschijnen. Het draait vaak om imago. Mensen willen erbij horen. Imago is geen garantie voor geluk. Wees gelukkig met wat je hebt en wie je bent. Een kleinere, minder dure auto brengt je ook overal. Vakantie in eigen tuin kan ook heel leuk zijn. Heb je echt 10 paar schoenen nodig?

  1. Persoonlijk contact

Tegenwoordig communiceren we vooral via sms, apps, mail enz. Hoe vaak spreek jij nog eens af met een vriend(in)? Zit je tijdens de lunchpauze op je smartphone of praat je werkelijk met je collega’s? Babbel je nog weleens tegen een buur of met een wildvreemde die bijvoorbeeld ook bij de kassa aanschuift? Praten en menselijk contact is nochtans belangrijk. Het is een vorm van ontspanning, een uitlaatklep en wat is er mis met een beetje vriendelijkheid?

  1. Verruim je horizon

Zoek uitdagingen in het leven. Een nieuw project, groot of klein, geeft een boost. Is er iets wat je al lang wilt doen? Toneelspelen? Bloemschikken, cake bakken, een blog schrijven? Een marathon lopen? Of een workshop volgen? Laat je niet afschrikken, ga ervoor! Het zal je deugd doen!

  1. Verwonder je én lach

Wanneer heb jij nog eens een lieveheersbeestje opgemerkt? Hoe lang is het geleden dat je niet meer bijkwam van het lachen? Ben je recent nog eens onverwacht bij vrienden op bezoek gegaan? Nee? Haal af en toe het kind in je naar boven. Want, weet je nog hoe gelukkig en spontaan je als kind was? Dat je, je kon verwonderen over kleine dingen. Die toen zo bijzonder leken. Zet jezelf niet steeds onder druk, maar geniet van kleine, op het eerste zicht banale, dingen.

  1. Zoek hulp

Een topsporter wordt ALTIJD bijgestaan door een coach?  Waarom, hulp vragen, een coach erbij halen is een teken van sterkte, van wilskracht.  Hulp zoeken is abSOLUuT geen teken van zwakte. Maar, soms ben je zo vastgeroest in een situatie dat je geen uitweg meer ziet. Zelfs niet de stap zet om hulp te vragen.  Door hulp te zoeken en je problemen, angsten enz. te delen zal de druk minder worden en zal er een grote last van je schouders vallen.

  1. Praat erover

Wil je liever geen hulp gaan zoeken? Praat er dan over met een vertrouwenspersoon. Dat kan een naaste zijn, maar ook een ervaren coach. Soms zie je zelf het bos niet meer door de bomen. Een vertrouwenspersoon kan je dan adviseren en op weg helpen.

  1. Beweeg voldoende

Als je een zittend beroep hebt moet je zeker meer bewegen. Het is niet enkel fysiek belangrijk, maar het brengt ook rust in je hoofd. Je gaat er beter door slapen en het verlaagt je stressniveau. Heb je het te druk om te sporten? Koppel het bewegen dan aan je dagelijkse activiteiten; naar het werk fietsen, je auto wat verder parkeren en te voet gaan, poetsen, tuinieren, met de kinderen ravotten, de hond uitlaten …

  1. Me-time

Door ons drukke leven zijn we altijd maar bezig anderen te helpen en voor andere te zorgen. We hollen onszelf vaak voorbij. Neem gas terug en plan regelmatig een moment voor jezelf. Kies voor iets ontspannen; verwen jezelf met een uitgebreid bad, spreek af met een vriend(in), kijk naar je lievelingsfilm of lees een boek, maak een wandeling, doe aan yoga, doe gewoon iets wat jij leuk vindt.

  1. Stel prioriteiten

Neem niet te veel hooi op je vork en leg niet te veel druk op jezelf. Maak een balans op van wat belangrijk is, minder belangrijk en zelfs onbelangrijk is. Steek niet te veel tijd en energie in die laatste groep. Leer nee zeggen. Je hoef echt niet overal aanwezig te zijn en bang te zijn om iets te missen. Huis- en tuin hoeven echt niet altijd spik en span te zijn. Je kunt niet meer uren in een dag creëren.

  1. Leef gezond

Als je weinig tijd hebt, schiet de tijd om zelf te koken er vaak bij in. Gezond eten is nochtans heel belangrijk. Kant-en-klare maaltijden en frisdrank bevatten o.a. veel suikers, die versterken stress en de neiging tot burn-out alleen maar. Er zijn tal van gezonde en volwaardige alternatieven; denk aan maaltijdboxen, maaltijden voorbereiden (meal prepping) enz. Slaap ook voldoende. Ga op tijd slapen en raak je smartphone, tablet enz. twee uur voor het slapen gaan niet meer aan. Probeer een uur voor bedtijd geen televisie meer te kijken. Lees nog wat of las een vast ritueel in. Van alcohol val je sneller in slaap, maar het is een valse slaap. Drink in de plaats een rustgevende thee.

Deze 10 tips klinken waarschijnlijk bekend. Je weet diep vanbinnen waar de oorzaak van je bleus of dip ligt. Alleen heb je niet de moed of de kracht om er zelf uit te geraken. Geen nood er is hulp onderweg. Onze coaches helpen dagelijks tal van mensen die in dezelfde situatie zitten. Noem het een ‘ziekte’ van deze tijd. Met de nodige begeleiding en een KernTalentenAnalyse zetten onze ervaren coaches je weer op het goede spoor. Je leert keuzes maken en prioriteiten te stellen. Ze geven je de ‘gouden sleutels’ tot succes en geluk. Sleutels die voor de rest van je leven deuren zullen openen.

Ben jij klaar om die september bleus te verjagen? Contacteer ons voor gratis advies of voor een afspraak met één van onze coaches.

Links: extern, intern, Sociale media, …