Zijn je koffers al gepakt? Zit je laptop erbij? Hoezo ja? Wat doe je op vakantie met je laptop? Ga je een roman schrijven? Of neem jij je werk mee op vakantie?

Bij Wikipedia lees je het volgende over vakantie:
“Vakantie is een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie, of werk. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia, dat staat voor vrij zijn van verplichtingen: vrije tijd.”

Toch neemt 1 op de 10 Vlamingen zijn werk mee op vakantie (Bron Protime) door de hele tijd bereikbaar te zijn voor werktelefoons. 13% beantwoordt alleen de meest dringende calls. 28 % van de werknemers zal tijdens zijn vakantie ook zijn werkmails bekijken en 8 % zal die ook beantwoorden.

Niet elke job laat het toe om helemaal niet bereikbaar te zijn. Toch zou het moeten kunnen. Die vakantie dient om de batterijen op te laden en alle werkstress los te laten. Je wilt toch geen gezondheidsproblemen, of in een burn-out terechtkomen. Ja, dat is een mogelijk risico als je niet op tijd de rust vindt om op adem te komen.

Vind je het moeilijk om je werk helemaal los te laten? Neem je toch je werk mee op vakantie?


Hier volgen 10 tips:

 1. Kondig je verlof tijdig aan
  Wanneer klanten, collega’s enz. op de hoogte zijn van je aankomend verlof, kunnen zij dat inplannen in hun agenda. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan en laten ze jou met rust.

 2. Neem de tijd om af te ronden
  Plan een week voor je verlof enkele dagen in om lopende zaken af te werken. Begin er desnoods zelfs vroeger aan.

 3. Doe beroep op je collega’s
  Vraag je collega’s om bepaalde taken van je over te nemen en doe hetzelfde voor hen als zij in verlof zijn. Laat hen lopende zaken waarnemen en opvolgen. Breng je persoonlijke klanten op de hoogte en verwijs hen door naar je aanwezige collega(’s).

 4. Maak goede afspraken
  Bespreek met je werkgever of leidinggevende dat je tijdens je vakantie niet bereikbaar wenst te zijn. Zo ga jij met een gerust gemoed op vakantie.

 5. Zoek naar oplossingen
  Indien je bedrijf tijdens de vakantieperiode gesloten is, kan je werkgever voor dringende gevallen andere oplossingen zoeken; software tools, permanentie door één persoon, een externe helpdesk, …

 6. Plan net voor je verlof niet te veel activiteiten
  Je hebt het misschien al meegemaakt, dat je de eerste dagen van je verlof ziek werd. Alsof je lichaam weet dat je alles mag loslaten. Doe het daarom de weken ervoor wat rustiger aan. Plan je privéagenda niet te vol.

 7. Lange of korte vakantie
  Je hebt het meeste baat bij 3 weken vakantie. Onbewust kom je de 1ste week nog niet helemaal tot rust. De laatste week ben je alweer in gedachte aan het terugkeren. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om 3 weken aan één stuk vrij te nemen. Plan dan door het jaar korte vakanties of lange weekends in. Een weekendje naar zee, met de kinderen naar een pretpark, wandelen in de Ardennen…

 8. Neem notities
  Helemaal niet aan je werk denken is misschien te veel gevraagd. Noteer ideeën, iets waaraan je denkt of iets wat je niet mag vergeten. Zo hoef je er niet de hele vakantie aan te denken of bang zijn om het te vergeten. Je neemt gewoon bij terugkeer je notities bij de hand.

 9. Move that body!
  Heb je een zittend beroep? Beweeg dan tijdens je vakantie. Ga geen dagen aan het zwembad of op het strand liggen. Huur een fiets en ga op ontdekking. Wandel langs het strand of ga op excursie. Ga paardrijden of surfen Rust roest!

 10. ‘Overvolle mailbox stress’
  Ben je bang voor de overvolle mailbox die je aantreft na je verlof? Kondig aan dat je zogezegd een dag later terug uit verlof bent. Zo heb je een hele dag de tijd om mails te beantwoorden en voorbereidingen te treffen.

Wat denk je? Gaat het lukken met deze tips? Als je het echt niet kunt laten, plan dan een vast moment in om je mails te checken of te telefoneren. Trek er bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt een uurtje voor uit. Zo voorkom je dat je de hele vakantie aan het werk bent.

Vakantie is trouwens een ideaal moment voor zelfreflectie. Ben jij wel gelukkig in je huidige job? Zie je er al tegen op om na je verlof terug aan de slag te gaan? Wat moet er veranderen? Zou je liever iets anders doen?

 

Contacteer ons gerust voor een gesprek. Wij geven je advies zonder verplichting. Overweeg ook een KernTalentenAnalyse en/of loopbaanbegeleiding voor een betere work-life balance.


We wensen je een fijne en relaxte vakantie!
www.garantieopsucces.be

 

Volg je ons al op Facebook en Instagram