Levenslang leren is fitness voor je brein of hoe je als 45+ nog kunt leren, zolang jij je ervoor openstelt. Ril jij bij deze stelling of word jij hier juist vrolijk van?

Toen jij opgelucht de allerlaatste keer de schoolpoort achter je dicht trok, wilde dat niet zeggen dat je niets meer wilde bijleren, maar wel dat je niet meer de behoefte had om op die schoolse manier te leren.

Iedereen wil natuurlijk nog bijleren, maar niet in een standaardprogramma. We bepalen graag zelf wat we willen bijleren en dan nog liefst een topic dat ons pleziert, boeit en vreugde geeft. Levenslang leren is geen must op zich, maar wel een basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling zowel privé als professioneel. Telkens een leerpunt is bereikt, kijk je weer uit naar een volgend hoogtepunt. Dat maakt het leerpad zo boeiend.

Je passie en je interesses drijven je naar de best passende leermethodes zoals workshops, webinars, zelfstudie, avondonderwijs …. . Je baant jezelf hierin een weg.

Wanneer een ploegbaas met meer technische affiniteit dan social skills een cursus kiest, zal hij eerder kiezen voor het bijschaven van zijn technische skills. Dat technische is waar zijn hart ligt en wat hem aantrekt en dat intermenselijke zal hij liever voor zich uit schuiven. Je kan technieken van soft skills aanreiken, maar als er gekozen moet worden zullen deze altijd op de laatste plaats komen en is er veel minder kans op oefenen en bijleren. Zodoende wordt het aangeleerde niet omgezet in de praktijk en blijkt dit bijleren zinloos geweest te zijn. Bijleren is een investering in je toekomst en mag niet louter een kost uitmaken. 

 

4 tips om levenslang met plezier bij te leren

  • Het onderwerp mag niet opgelegd zijn
  • Zoek jouw interesses en diep deze verder uit
  • Ga kritisch met het geleerde om. Wat ga jij omzetten in praktijk?
  • Zoek jouw best passende manier van leren

 Wat als je het niet doet? Je geraakt vastgeroest in je oude gewoontes en zo mis je nieuwe ontdekkingen. Hoe meer vastgeroest, des te moeilijker het wordt om nieuwe dingen te leren, hoe klein ze ook zijn. Elke vorm van leren is een onderhoud of fitness van je brein. Tijdens het leren worden er steeds nieuwe verbindingen in je hersenen gelegd en de elasticiteit van je brein blijft langer behouden.

Heb jij ook zo’n bucketlist met cursussen, lessen, lezingen of workshops die je ooit eens zou willen volgen? Maak je keuze en begin eraan. Eens je gestart bent, ga je meer en meer honger krijgen naar nieuwe dingen leren! Misschien ben je momenteel tijdelijk werkloos, dan is dit het ideale moment om je skills en kennis bij te schaven.

 
Weet je niet goed waar en hoe te beginnen? Laat je KernTalenten eens analyseren, zij geven je een duidelijke kijk op waar je passie, goesting en motivatie ligt. Dit is niet enkel toepasbaar in je opleidingskeuze, maar ook in je job en je privéleven. Reserveer een online afspraak bij één van onze coaches voor een fit en gelukkig brein of neem contact met ons op als je meer info over de KernTalentenMethode wenst.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.

 

Photo © Karolina Grabowska @pexels.com