Je leest het goed, want jij bent baas over je eigen leven. Je neemt je eigen verantwoordelijkheden en beslist zelf welke stappen je zet of niet zet. M.a.w. Jij kiest voor een burn-out of geen burn-out.   

Wij nemen dagelijks meer dan honderden beslissingen, belangrijke en minder belangrijke. Maar eigenlijk is elke keuze belangrijk. Iedere keuze die je maakt heeft effect op je ‘work-life balance’ en op jouw gelukkige ‘IK’. Elke keuze heeft dus een ‘impact’ op je leven.

 

Op het eindpunt van je leven komt de spijt

Sluit je ogen en ga in je kist liggen. Ja, ja, we vragen je inderdaad om in je denkbeeldige doodskist te gaan liggen. Gaat dit een tikkeltje te ver? Helemaal niet, want op het eindpunt van je leven komt de spijt.

Uit het systematisch onderzoek van Bronnie Ware, een verpleegster op de palliatieve zorg, bleek dat heel wat patiënten spijt hebben van gemaakte keuzes.

 

Dit is de top 5 van ‘spijt’

De ondervraagden wensten dat zij:

  1. minder keuzes gemaakt zouden hebben op basis van anderen hun mening. Dit was zowel het geval voor hun job keuze, geldzaken, de goedkeuring van ouders, vrienden, etc.
  2. niet zo hard hadden gewerkt. Werk moet een bron van voldoening en een gevoel van geluk geven, maar werken mag niet ten koste gaan van je relaties (geliefden, naasten, …) en zeker niet ten koste van je gezondheid.
  3. hun vriendschappen meer hadden gekoesterd. Vriendschap werkt als een oppeppende drug. Leuke momenten met vrienden geven energie en een goed gevoel. De medisch verklaring hiervoor is dat er endorfine vrijkomt in je lichaam. Het is morfine voor je lichaam; een middel tegen pijn.
  4. niet hun gevoelens hadden opgekropt. Opkroppen kan leiden tot uitbarsting. Een vulkaan barst ook niet uit van vandaag op morgen. Na verloop van tijd zijn frustraties zoals een etterende wonde, die moet open barsten om te genezen.
  5. beter hadden leren omgaan met tegenslagen. Bekijk het leven door een roze bril, want jij krijgt niet meer tegenslagen in het leven dan je aankan. Leer omgaan met moeilijke momenten, sta op en ga verder.


Makkelijk gezegd? Misschien wel, maar het hoeft niet allemaal in één keer aangepakt te worden. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Als je er niet mee start of als je niets onderneemt dan blijf je in dezelfde negatieve spiraal. Een spiraal die kan eindigen in een burn-out.

 

Je staat er niet alleen voor

Jij bent de baas, weet je nog? Wil jij werken aan je ‘work-life balance’? En wil je burn-out en bore out vermijden? Wil jij minder stress? Zou je willen weten wat de juiste keuzes voor jou zijn? Wens je gelukkig(er) zijn? Wacht dan niet te lang en neem het heft in eigen handen. Wij kunnen jou helpen en gaan voor 100% garantie. Neem contact op met ons op: info@solut-hr.be

Of doe de test! 

www.garantieopsucces.be

Mis onze interessante blogs niet, volg ons op Facebook en/of LinkedIn