De kans is groot dat je op latere leeftijd vastgeroest zit in je job. Werk dat je al jaren doet en routine is geworden. Het vuur is eruit. Je doet het niet meer met volle overgave en stiekem lonk je al naar je pensioen.  Met een beetje geluk heb je nog maar 5 jaar te gaan, maar wat als je nog 10 jaar of zelfs 15 jaar moet werken tot je met pensioen mag? Ga je nog zolang tegen je zin werken? Als je jonger was, zou je het wel overwegen, maar waarom nu niet? Je bent nooit te oud om van job te veranderen.

Een nieuwe start

Als je opnieuw zou mogen beginnen, zou je dan dezelfde opleiding of  baan kiezen? Zo niet, wat zou je dan willen doen? Awel, waar wacht je nog op? Ga voor die droom! Hoezo makkelijker gezegd dan gedaan? Je hoeft die stap niet alleen te zetten, er zijn gespecialiseerde loopbaancoaches die je daarbij helpen. 

Ben je nog niet overtuigd? Stel je dan eens voor hoe het zou zijn als je werk als hobby aanvoelt. Dat je werkdagen voorbij vliegen zonder maar één keer op de klok gekeken te hebben. Dat je je expertise kunt delen met jongeren die op hun beurt jou nieuwe dingen aanleren. Dat je dichter bij huis werkt en geen uren verliest in de dagelijkse files. Het lijkt een droomscenario, maar het mooie is dat dit voor jou werkelijkheid kan zijn en geen droom moet leven. Stop met je dromen na te jagen, maak er werk van! Grijp die dromen vast, realiseer ze.


Met deze 6 tips is het easy om op latere leeftijd van job te veranderen.

 1. Ga op verkenning
  Wat heb jij te bieden en hoe reageert de markt hierop? Is het een optie dat je binnen het bedrijf waar je werkt een andere functie kunt uitoefenen? Leg je oor te luister. Waar is vraag naar en kun jij aan die vraag beantwoorden. 
 2. Netwerk
  40 of 50 plussers hebben een groot netwerk om op terug te vallen. Maak daar gebruik van. Vertel iedereen dat je van job wilt veranderen. Vraag hulp en ontmoet nieuwe mensen, je weet nooit of daar je toekomstige werkgever tussen zit.
 3. Rij die beren van de weg
  Als je blijft tobben en twijfelen en beren op de weg ziet, lukt het niet. Focus je op het positieve zoals je kwaliteiten, je expertise, je maturiteit, je inzet, je KernTalenten, want die zijn gewild, je leeftijd is bijzaak.
 4. Volg coaching
  Laat je bijstaan door een ervaren loopbaancoach. Een coach geeft je inzicht, steun en advies. Bij KernTalentenCoaching wordt bijvoorbeeld de focus gelegd op jouw KernTalenten, die als het ware in jouw DNA zitten en je de antwoorden geven die je nodig hebt om verder aan de weg te timmeren.
 5. Oud is niet out
  Je bent maar zo oud als je je voelt. Durf je te tonen. Ga met de tijd mee. Sociale media is niet langer iets voor jongeren. Het is het communicatiemiddel van deze tijd! Maak een LinkedIn profiel aan, dat is de beste manier om te netwerken. Etaleer je ervaringen, passie en kwaliteiten en maak een visueel aantrekkelijke en hedendaags CV. Laat je desnoods helpen of haal een voorbeeld van het internet af. School je bij, volg webinars, verdiep je in nieuwe technologieën en blijf op de hoogte van wat er in de sector speelt. 
 6. Val op
  Aan je leeftijd kun je niets doen, maar wel aan je fysiek. Iemand met ernstig overgewicht zal eerder als minder actief gezien worden, dan iemand die er fit uitziet.  Zorg er daarom voor dat je een positieve, enthousiaste en gezonde indruk maakt, maar wees vooral jezelf. Blijf erin geloven

Laat je niet ontmoedigen als je enkele negatieve sollicitaties achter de rug hebt. Wees geduldig en blijf erin geloven, jouw moment komt nog.

Wist je dat als je 7 jaar werkervaring hebt, je gebruik kunt maken van loopbaancheques van VDAB. Je betaalt slechts 40 € voor 4 uur coaching of 80 € voor 7 uur. Het loont zeker de moeite om je te laten begeleiden. Contacteer ons vrijblijvend voor info of voor een afspraak info@solut-hr.be

 

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.

 

© foto Fred Moon @Unsplash