Bouwen aan jezelf begint met zelfvertrouwen, maar wat als je dat juist mist? Niet iedereen gaat met evenveel zelfvertrouwen door het leven. Dat is jammer, want iedereen heeft evenveel recht op geluk, succes én zelfvertrouwen.

Hoeveel zelfvertrouwen heb jij eigenlijk? Doe hier de test.

A. Ik pas mijn gedrag aan, omdat ik bang ben wat anderen van mij denken.
B. Het kan me niet schelen wat anderen denken, ik doe wat ik denk dat ik moet doen.

A. Ik durf geen risico’s te nemen, uit angst om te falen.
B. Ik wil mijn dromen waarmaken en daarvoor neem ik risico’s en werk ik keihard.

A. Als ik fouten maak, probeer ik die voor anderen te verbergen en die in mijn eentje op te lossen.
B. Ik geef mijn fouten toe, want daar kan ik uit leren.

A. Ik wacht tot iemand mij feliciteert met mijn prestaties.
B. Als ik vind dat ik ergens goed in ben, vertel ik het met trots aan iedereen die het horen wil.

A. Ik ben geneigd om complimenten weg te wuiven, want zo bijzonder was het behalen van dat doel toch niet?
B. Als iemand mij een compliment geeft omwille van één van mijn bereikte doelen, dan accepteer ik dat met plezier.

Resultaat:
Je bent redelijk onzeker tot erg onzeker als je meer A geantwoord hebt, dan B.
Heb je vooral B geantwoord dan ben je redelijk zelfzeker tot blakend van zelfvertrouwen toe.

Weinig of geen zelfvertrouwen kan zelfdestructief zijn en gaat vaak gepaard met negativiteit. Je geraakt in een vicieuze cirkel en dikwijls ook in isolement. Mensen met zelfvertrouwen zijn daarentegen over het algemeen positief, ze geloven in zichzelf en hun capaciteiten en zullen meer plezier beleven in alles wat ze doen.

Hoe krijg je zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen kan je opbouwen, maar dat heeft tijd nodig. Aan de andere kant is het wel gemakkelijk haalbaar, zo lang je de focus en vastberadenheid hebt om dingen door te voeren. Je moet in jezelf geloven en (kleine) successen aanvaarden. Je niet laten aanpraten dat je niets waard bent en voor jezelf opkomen. Vergelijk je nooit met een ander. Jij bent wie jij bent, want jij bent je unieke zelf. Een rolmodel voor ogen hebben kan je wel helpen om je doelen te bereiken. Succesvolle mensen worden nl. niet succesvol geboren, zij hebben hard gewerkt om te geraken waar ze nu staan.

Hier enkele tips:

  • Blijvend leren is belangrijk om je vaardigheden bij te schaven, schrijf je in voor een cursus.
  • Blijf niet hangen in negatieve gedachten, probeer die om te zetten in iets positief. Je zal je veel beter voelen.
  • Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Zorg voor voldoende beweging en een gezond dieet.
  • Leg contacten met anderen, sla een praatje op de trein, babbel met onbekenden op een feestje, enz. en laat je niet ontmoedigen als dat niet van de eerste keer lukt.
  • Schrijf drie dingen op die heel belangrijk voor je zijn. Ontbreken die dingen in je leven, dan moet je er werk van maken.
  • Maak een lijst met dingen/mensen die een negatieve invloed op je hebben, en kies ervoor deze dingen of mensen zoveel mogelijk uit je leven te bannen.
  • Wees trots op de doelen die je behaalt, hoe klein ze ook zijn.  
  • Doe elke dag iets waar je blij van wordt.

Dit zijn slechts enkele tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan en die een eerste stap naar zelfvertrouwen zijn. In onze Year Master Coaching Academy gaan we hier veel dieper op in en begeleidt Mireille je o.a. met het bouwen aan je zelfvertrouwen. Dit met denkmethodes, coachingtechnieken en trainingen die je de noodzakelijke inzichten geven om je doelen te identificeren en effectief te bereiken.

Mireille is jouw persoonlijke mentor, coach, challenger, supporter en steun. Het pakket is opgebouwd uit online trainingsmodules, live online support en één op één persoonlijke coaching. YMCA is het meest complete en meest praktische YMCA-mentorship dat je op de markt kan vinden. Het is jouw garantie op succes en geluk.

Meer weten? Contacteer ons via info@solut-hr.be en neem alvast een kijkje op onze website.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.