Deze blog moet je lezen, want jij bent zelf de oorzaak van je burn-out of je bore-out (BU-BO). Ja, je leest het goed ‘jij bent de oorzaak’. Door je eigen toedoen rol(de) je hierin. Gelukkig heb je ook de touwtjes in handen om je hier uit te houden of uit te rollen en dit te vermijden. Geef me 4 uur en ik leer je een Burn-Out of Bore-Out te voorkomen

Overspanning en burn-out zijn belangrijke oorzaken van verzuim en arbeidsongevallen, wat de grootste personeelskost voor een werkgever is. Uit een onderzoek van NEA in 2018 blijkt dat ruim 33% van de werknemers vindt dat hun werkgever onvoldoende maatregelen neemt om werkdruk en werkstress te verminderen.

Werkomstandigheden spelen dan ook een grote rol bij overspanning en burn-out. Dus lijkt het logisch dat werkgevers moeten starten met inzetten op ‘goede’ werkomstandigheden en actief gaan moeten bijdragen aan een gezonde werksituatie.

Geef toe, het gaat even wat minder, er is wat meer stress, de frustraties stijgen en je gaat eventjes een dokter raadplegen voor een maandje ‘rust’ met burn-out als medische verantwoording. STOP alsjeblieft met deze waanzin!!!

Heb je er al eens bij stilgestaan dat mensen die in een diepe burn-out of bore-out zitten, de eerste maanden zelfs hun bed niet uit kunnen komen? De periode van herstel bij een zware BU-BO duurt ongeveer 2 jaar. Een volledig herstel is er vaak niet, meestal slechts voor 80%.

Hier 5 tips die je zelf kunt doen om die BU-BO voor te zijn:

Voorkom in plaats van genees

Voorkomen in plaats van genezen is de boodschap. Onderzoek waarom jij je niet goed voelt en wat jou stress geeft? Je zit misschien niet in de ‘job van je leven’. Maar, laat ons eerlijk zijn. Dit is niet de fout van je werkgever.

Neem je eigen verantwoordelijkheid op voor datgene waar jijzelf impact op hebt

De keuze om voor je eigen gezondheid en geluk te gaan, ligt bij jou. Wij zijn absoluut geen medische experten in BU-BO, maar wij hebben wel al velen geholpen door hen te wijzen op de symptomen. Deze mensen konden tijdig ingrijpen en bespaarden zichzelf grote medische problemen, zowel fysiek als mentaal.

Werk op het niveau van je eigen talenten

Blijven werken en taken uitvoeren die echt onder je talentenniveau zitten. Opdrachten die voor jou saai zijn, je leeg zuigen en aan je energielevel vreten. Aanhoudende verveling, afremming, etc., dat noemen we een bore out.
Blijvend taken uitvoeren boven je niveau waarbij je voortdurend op de toppen van je tenen moet lopen, putten je helemaal uit. Die uitputting noemen we een burn-out.

Benut in je job zoveel mogelijk je sterke KernTalenten

Er zit zoveel in je. Zet stuk voor stuk die sterkte in. Dat geeft je energie.
Benoem en communiceer je sterktes. Zodat ook anderen hier gebruik van mogen maken. Anderzijds kan jij je met je niet-sterktes beroepen op de anderen. Op die manier vul je elkaar aan en sta je er niet alleen voor.

“Te” is nooit goed

Welke persoon ben jij? Als het om het opnemen van verantwoordelijkheid en het hebben van autonomie gaat, in welke situatie voel jij je dan het best? En vind je dit terug in je job? Is er een mooie match of helemaal niet?

Dit betoog is heftig gestart, maar met een reden.
Wie durft nu nog te beweren dat een maandje rust de oplossing is? Met enkel rust komt er noch verandering in de omstandigheden op de werkvloer, noch verandering in het sturen van je eigen geluk. Wil jij het risico nemen om in deze groep van zware BU-BO-patiënten te vallen?

Het leven is te kort om er niet het beste van te maken. Je job mag je er zeker en vast niet onderuit halen. Iedereen is wie hij is en op elk potje past een dekseltje. Verwijten naar de baas gooien, je zelf ziek maken in die job, …. daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden. Aan jou de keuze om in die omstandigheden te blijven werken of aan de slag te gaan met je eigen impact.

Solut is bezorgd om jou als werknemer, maar ook om je werkgever.

Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn. Iedereen kan stappen zetten naar zijn eigen geluk. Solut helpt je om je KernTalenten te ontdekken. Na deze ‘prachtige’ ontdekking wordt het zoveel helderder en duidelijker welke stappen jij kunt zetten naar je geluk en succes. Weg van dat vieze beest BU-BO. De keuze ligt bij jou.

Contacteer ons alsnog vandaag. Jij investeert 4 uur en 40 euro en je wint hierbij je garantieticket naar een bewuster en gebalanceerd leven.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.

© Foto: unsplash.com