Eindejaarsstress,
hoe ontsnap je eraan?

In minder dan een maand geeft Sinterklaas de aftrap naar de feestperiode. Dat is allemaal wel leuk vanaf de zijlijn, maar jij bent degene die alles in goede banen moet leiden. Begint de eindejaarsstress al toe te slaan bij die gedachte? Ben jij dit jaar misschien verantwoordelijk voor het kerstdiner of de nieuwjaarsreceptie? Natuurlijk wil je het zo goed of zelfs beter doen dan je voorgangers. En wat met de cadeaus? Ook jouw verantwoordelijkheid? Net zoals de boodschappen? Heb je nog tijd over om jezelf en je gezin in het nieuw te steken of naar de kapper te gaan? Hoe ga je dat allemaal inplannen naast je drukke werkagenda? Je hebt ook nog eens de pech dat je collega geveld is door griep en je daardoor voor twee werkt. Je wilt zeker nog niet denken aan alle verplichtingen die je te wachten staan. Ga je mee in die eindejaarsstress of ontsnap je eraan?

Hier volgen 5 tips om te ontsnappen aan de eindejaarstress
 1. Wees je unieke zelf
  We laten ons nog te vaak leiden door wat anderen van ons denken, door sociale media, modetrends, etc. Maar wat is er mis met gewoon jezelf te zijn? Helemaal niets natuurlijk. Iedereen heeft zijn unieke KernTalenten en zet die spontaan in. Hetgeen je doet, moet natuurlijk aanvoelen. Als jij geen geboren keukenprins(es) bent moet je je tijdens de feestdagen ook niet als één gaan ontpoppen. Er zijn mogelijkheden genoeg om die stress te ontlopen; maak iets waarmee je vertrouwd bent, bereid alles goed voor, bestel iets bij een traiteur, hou het eenvoudig met gourmet of fondue. Feestvieren is geen competitie, het draait immers om het gezellig samen zijn.

 2. Reken op de KernTalenten van een ander
  Misschien is jouw partner of zijn je kinderen in bepaalde zaken handiger of beter dan jij. Doe dan beroep op hen om bijvoorbeeld de kerstboom te versieren, te koken, de familie te entertainen, etc. Vraag je schoonzus/-broer die een geweldige kok is om mee te helpen. Een nee heb je, een ja kun je krijgen.

 3. Blijf ademen!
  Overdrukke winkelstraten, geen parkeerplaats vinden, lange rijen aan de kassa … het hoort er allemaal bij. Wil je dit vermijden, koop dan ruim op voorhand de cadeautjes. Haal nu al ingrediënten in huis die lang houdbaar zijn, zoals wijnen, diepvriesproducten enz. Bestel online en haal ze op een afgesproken tijdstip af bij het afhaalpunt. Je hebt beslist nog wat leuks in de kast hangen dat je amper gedragen hebt, dat bespaart je drummen aan de paskamers.

 4. Hou je budget onder controle
  Je kunt niet ontkennen dat de feestperiode een dure tijd is. Bijna alle feesten vallen in één maand en dan mag je nog van geluk spreken dat er in december niemand van je vrienden of familie jarig is. Bovendien profiteren handelaars en supermarkten van deze periode en verhogen zij hun prijzen. Laat je niet verleiden. Maak op voorhand een budget op, maak boodschappenlijsten en geef zeker niet meer uit dan je budget toe laat. Stel prioriteiten; wat is belangrijker, vaste rekeningen kunnen betalen of buitensporig dure cadeaus kopen? Het gaat om de attentie niet om de prijs.

 5. Neem tijd voor jezelf
  Heb je het geluk een week vrij te hebben tussen Kerst en nieuwjaar of ben je enkel op de feestdagen zelf vrij? Hoe dan ook; neem tijd voor jezelf. Plan in deze periode je agenda niet overvol en hol jezelf zeker niet voorbij. Doe iets leuk met je partner en de kinderen, lees een boek, bekijk eindelijk die Netflix serie, slaap wat langer, ga wandelen …  Je wilt het nieuwe jaar toch fris starten? 

  Omdat het bijna feest is krijg je er nog een 6de tip bovenop: Leer neen zeggen! Hoe vaak zeggen we ‘Ja’, als we eigen ‘Neen’ bedoelen? Het kan vermoeiend zijn en voor heel wat frustraties zorgen. Je hoeft bijvoorbeeld niet op elke uitnodiging in te gaan, als je daar geen zin in hebt. Het kan geen kwaad om jarenlange, soms saaie, tradities te doorbreken. Wees er eerlijk over, bespreek het en leg uit waarom je dit jaar andere plannen hebt. Het is geen schande wanneer je die feestgekte een jaartje overslaat of voor een sobere editie kiest.


Ben je nieuwsgierig geworden naar wat jouw KernTalenten zijn? Of hoe ze jouw leven een stuk rustiger en aangenamer maken? Doe jezelf dan een KernTalentenAnalyse cadeau of geef er eentje weg (download hier de Gratis cadeaubon). 

Meer weten? Contacteer ons! 0496 40 89 50 (Mireille)

info@garantieopsucces.be