7 tips om je gouden kooi te ontvluchten

 

Je doet je job al vele jaren en je hebt veel aanzien in je bedrijf. Omwille van je inzet, motivatie, kennis en kunde ben je zelfs hogerop geraakt. Inmiddels word je er royaal voor beloond met een goed loon, veel netto voordelen, je droomwagen, internetabonnement, Iphone, veel verlofdagen, zelfs al anciënniteitdagen en nog zoveel andere mooie voordelen. Dat heb je ook echt verdiend, maar je stelt jezelf de vraag: ‘Wat nu??’ Je voelt het niet meer. Het voelt niet meer goed aan. ‘Moet ik dit doen tot mijn pensioen? Is dit de job van mijn leven?’ Toch verander je niet van werk, je wilt de voordelen immers niet kwijt geraken en je draagt een financiële verantwoordelijkheid ten opzichte van je gezin.

 

De juiste keuzes maken

Leven in een comfortzone is inderdaad niet altijd rozengeur en maneschijn, je treft onderweg ook veel doornen aan. Blijven in een ongemakkelijke situatie, is een beslissing op korte termijn en dat is meestal een foute beslissing. Blijf jij comfortabele schoenen dragen, ook al zijn ze tot op de draad versleten en doen ze je pijn en bezorgen ze je blaren? Ik dacht het niet. 

De juiste keuze maken op lange termijn is inderdaad niet altijd de snelste en de gemakkelijkste keuze, maar heb je al nagedacht aan de repercussies als je die job wel blijft doen? Tegen je zin gaan werken; goed dat het maar 8 uur per dag zijn, 5 dagen per week en gemiddeld 10 maanden per jaar. Misschien heb je wel het geluk om nu en dan ziek te vallen, een verkoudheid, een griepje, …  Doch, ongeluk schuilt in een klein hoekje. Dat griepje zou wel eens een langdurige ziekte kunnen worden. Al ooit van burn-out of bore-out gehoord? Jawel, maar dat overkomt jou niet!???  Yeah right. Wij noemen dit bang zijn om te falen en bang zijn om een beslissing te nemen of bang zijn om verkeerde keuzes te maken.

 

Iedereen verandert

Ben jij nog altijd dezelfde persoon als 20 jaar geleden? Zeker dat je echt geen haar veranderd bent? Noch innerlijk, noch uiterlijk? Zie je wel. Een potje yoghurt bijvoorbeeld heeft een vervaldatum, waarom zou een job geen vervaldatum hebben? Heb je er weleens over nagedacht hoe je leven er zou uitzien als je een andere job zou doen en zelfs niet meer voor je huidige bedrijf zou werken? Ziet het er echt zo angstaanjagend uit of klinkt het daarentegen eerder ‘uitdagend’ of zelfs ‘aantrekkelijk’?

Neem de onrust weg, ga weer genieten, werk aan zelfvertrouwen in je job en neem de stap om je opnieuw goed in je vel te voelen. De eerste en meest eenvoudige stap is naar een loopbaancoach stappen. Dit is confidentieel en geeft je in 4 uur tijd een klare kijk op de zaken. 

 

Dit korte coachingtraject geeft je de volgende voordelen en dit voor de rest van je leven:

  1. Je KernTalenten zijn in kaart gebracht en je sterktes zijn gekend.
  2. Je bekijkt je huidige job vanuit een ander standpunt om eventueel veranderingen aan te brengen, hetzij in de functie, bij de werkgever (blijven of elders) of door specifieke opleidingen
  3. Je herkent je positieve punten en je ziet terug een richting, een toekomst.   
  4. Je durft te kiezen voor de lange termijn
  5. Je gaat opnieuw voor je passie en je vindt je levensvreugde terug

Neem alleszins de tijd voor deze zelfevaluatie en stel je ervoor open het positieve in te zien. Er zijn ergere dingen in het leven dan je sterktes te leren kennen, toch? 

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en vervolgens voor je gezin. 

Bij de safety instructions in een vliegtuig wordt ook gemeld dat je eerst zelf het luchtmasker moet opzetten om dan je geliefden te helpen. Met andere woorden, zorg eerst voor jezelf om dan perfect voor anderen te kunnen klaarstaan.

De gouden kooi staat open, je hoeft enkel om het hoekje te kijken om de eerste stap te durven zetten. Uitvliegen kan later, wanneer je de omgeving en je KernTalenten voldoende hebt ontdekt.

 

Ben je hierdoor getriggerd en wil je met je loopbaancoach meevliegen, op weg naar je geluk en succes? Neem dan spoedig contact met ons op!

Bij twijfel kan je HIER een zelftest doen, het resultaat verschijnt onmiddellijk.

Bezoek voor andere interessante blogs ook onze site: www.solut-hr.be