Loopbaancoaching houdt in dat een coach of begeleider je huidige loopbaan onder de loep houdt. Hij bevraagt welke richting je uit wil gaan en laat je hierin stappen ondernemen op weg naar je nieuwe doel. 

Wanneer werkt dit traject nu niet!

  1. Als je niet bereid bent te werken aan jezelf, aan je mindset en je doel. Als jij steeds hetzelfde blijft doen, ga je steeds dezelfde resultaten krijgen. Ben je telkens ongelukkig van deze steeds terug komende resultaten, dan dien je het anders aan te pakken. En daar zit net het knelpunt. Je gaat het proberen anders te doen volgens een manier, en met de allerbeste intentie, waarvan jij vermoedt dat het gaat lukken. Proberen is niet hetzelfde als doelgericht te werk gaan. Een coach gaat je net hierin onderrichten zodat je leert ontdekken wat er telkens gebeurt en tot wat het kan leiden. De coach gaat verder dan luisteren, hij leert je stappen te zetten in de richting van je doel. Dit doel helpt hij je te definiëren.
  1. Als je overtuigd bent dat je er zelf niets aan kan doen en dat anderen ervoor moeten zorgen dat jij je gelukkig in je job voelt. Enkel jij kan verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen loopbaan te bepalen. Als je je job niet meer leuk vindt, klinkt dit erg zwaar. En toch is het zo dat jij alleen kan beslissen of je ermee aan de slag wil. Soms lijkt het onoplosbaar en daarom gaat de jobcoach jou zo’n vragen stellen zodat jezelf de oplossingen gaat formuleren, ook al denk je dat dit onmogelijk is. De jobcoach laat je zien dat er oneindig veel mogelijkheden zijn maar jij dient te beslissen welk pad je bewandelt. Bij sommigen zal dit uitmonden in de beslissing van job of werkgever te veranderen. Anderen zullen in gesprek moeten gaan met de werkgever om hun ontdekte opportuniteiten voor te leggen en hun groeimogelijkheden binnen het bedrijf te onderzoeken. 

  2. Als je niet beslist welke richting je uit wil. Het start al met te beslissen dat je iets wil veranderen, dat je niet langer wil blijven waar je bent, dat je niet langer zo wil werken, dat je in beweging wil komen. Dat is de allereerste stap.

  3. Als je ervanuit gaat dat al jouw loopbaanissues in 7 uren zijn opgelost. Dankzij de  loopbaancheques van VDAB kun je, je al 7 uren laten begeleiden voor een totaalsom van 80€. VDAB loopbaancheques zorgen voor een drempelverlaging. Zo kun je tegen een lagere kostprijs een begin maken. Beginnen is beter dan niets doen.

  4. Als je ervoor kiest om je na die 7 uren niet verder te laten begeleiden, ondanks dat je ervaart dat die 7 uren onvoldoende zijn. Sommige loopbaanissues vragen om meer hulp. De coach weet bij de intake absoluut nog niet welke topics jij gaat aanhalen. Kortom, er bestaat geen standaardprogramma. Elke coaching is een coaching op maat.


Solut is bezorgd om jou als werknemer, maar ook om je werkgever. Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn. Iedereen kan stappen zetten naar zijn eigen gelukSolut helpt je om je KernTalenten te ontdekken. Na deze ‘prachtige’ ontdekking wordt het zoveel helderder en duidelijker welke stappen jij kunt zetten naar je geluk en succes zowel in je job als privéDe keuze ligt bij jou.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.

© Foto: https://www.pexels.com/