‘Life begins at 40’ klinkt het nog in je hoofd. Opeens ben je 45 en organiseer je een fantastische birthday party. ‘Way you go!’ Maar voor je het in de gaten hebt nadert je 50 ste verjaardag en doemt die ene vraag weer op. ‘Wil of kan ik mijn job nog blijven doen tot aan mijn pensioen? Jouw pensioen? Wanneer is dat?

 

Je informeert in je omgeving en iedereen denkt je de beste raad te geven met ‘blijf waar je bent, want ga jij nu nog op jouw leeftijd van werk veranderen?’ Hoezo? Zie ik eruit alsof ik ben afgeschreven??



“Ik geef toe dat het een uitputtingstocht wordt als ik dit blijf doen. Elke dag verlies ik meer en meer energie. Opstaan en me klaarmaken voor het werk wordt met de dag zwaarder. Als ik eerlijk ben voel ik dat ik moet veranderen. Ik wil en kan trouwens nog een nieuwe uitdaging aan. Het is vanzelfsprekend dat ik me ook de laatste jaren van mijn carrière nog goed voel, iets beteken en al fluitend naar het werk ga.”

Het is zeer onterecht, maar 45 plussers die richting de 50 gaan hebben een negatief imago, zowel bij de werkgevers als in hun omgeving. En dan zwijgen we nog over de 50 plussers. Waarom, blijft een raadsel.  Als 45 plusser heb je al heel veel kennis en ervaring vergaard. Je weet wat je wilt en ook wat je zeker niet meer wilt. Je hebt meer inzicht en maturiteit dan jongeren. Bovendien toon je meer empathie en begrip en je bent geduldiger. Daarnaast ga je niet meer voor het geld maar wel voor kwaliteitsvol werk en voor klantenservice. Verder toon je oprecht respect en je bent trouw aan je werkgever. Ja …. je kunt inderdaad nog wel even doorgaan, want je bent zoveel meer als je 45+ bent.

Hier volgen 7 tips om als 45 plusser wel die nieuwe uitdaging aan te gaan en aangeworven te worden voor ‘jouw’ droomjob.

 

1.Wordt verliefd en solliciteer

Ga enkel en alleen voor de job van je dromen, want verliefd zijn op wat je doet voelt goed.  Zorg dat je wegdroomt bij wat er job inhoudelijk wordt gevraagd.  Dat is datgene waarbij je nu ook altijd de tijd uit het oog verliest. Bijvoorbeeld: Er wordt gevraagd om dingen op een creatieve wijze te organiseren. Hé, jij bent toch net diegene die elk jaar de voortrekker is van het buurtfeest, de zomerbarbecue, de jaarlijkse familiebijeenkomst, de Halloweentocht, … Met andere woorden, de gevraagde vaardigheden zijn op je lijf geschreven en hiervoor spring je met plezier ’s ochtends uit je bed.

 

2. De anderen weten het altijd beter

Laat je collega’s of vrienden een korte beoordeling/getuigenis over je schrijven en noteer hun gsm nummer erbij. Als anderen dit over je schrijven en zelfs hun nummer geven om het te laten natrekken, dan bezit jij echt wel de juiste vaardigheden om uitgenodigd te worden voor een eerste selectiegesprek.

 

3. Over welke andere spreek je?

Ga jezelf niet overtreffen ten opzichte van de anderen die jonger zijn, hogere diploma’s hebben, goedkoper zijn, beter denken over te komen, …. Neen, jij bent de geschikte persoon voor de job en je spreekt enkel over je persoonlijke motivatie, kennis en kunde. Jezelf vergelijken met anderen en hier negatief over spreken bezorgt je strafpunten tijdens een sollicitatiegesprek.

 

4. Look good on paper & in real life

‘Looks’ doen er wel toe. Besef dat de 50 plussers van vroeger de bomma’s waren met de krulspelden in het haar, met gebloemde jurken aan tot onder de knie, een schort droegen en in platte comfortschoenen rondliepen. Weet dat de gemiddelde pensioenleeftijd in België op 57jaar ligt. Erken dan ook van waar de vooroordelen komen om geen 45 plussers te durven aanwerven. Wees ze te slim af en plaats een mooie, frisse foto waarop je lacht op je CV.  Ga ook verzorgd, natuurlijk en netjes gekleed naar het sollicitatiegesprek.

 

5. Desperately seeking is not OK

Hoe wanhopiger je overkomt, des te minder je kans zult maken. Je hebt een job en je huis is bijna afbetaald, dus valt er  enkel te winnen. Wees relaxed, blijf jezelf en wees zelfzeker.  Dat moet gemakkelijk zijn, want je hebt effectief de vaardigheden en de goesting voor die job. Deze natuurlijke houding zal je helpen om de recruiter of de zaakvoerder te overtuigen om met je in zee te gaan.

 

6. Laat je goesting zien

De zaakvoerder of manager wil zien dat je die job echt wil, omdat dit je ding is en jij je hier opperbest in zal voelen.  Lijkt heel logisch, dus laat die goesting ook zien. Met andere woorden, wees voorbereid en doe vooraf opzoekingswerk over de firma, zijn product of diensten, de functie inhoud, …

 

7. Afkruisen om te blijven of wegwezen?

De functie was sexy op papier, maar is ze dit ook effectief? Passen de bedrijfswaarden en normen bij wie je bent?  Is er een specifieke (verdachte) reden waarom de functie (wederom) openstaat? Met andere woorden, op het einde van het gesprek draai je de rollen om en stel jij de vragen. Je wil toch de ‘juiste’ keuze maken tot aan je pensioenleeftijd, dus ga je de ‘verliefdheidspunten’ moeten aftoetsen en beoordelen of er een liefde uit kan bloeien. Geen match, dan inpakken en wegwezen, er is ander en beter.

 

Bij correcte toepassing van deze 7 tips ben je gesterkt in je zoektocht naar de job van je leven. Ben je klaar voor die nieuwe uitdaging, maar toch nog licht zoekende of aarzelend? 

Wij hebben ervaren 45+ loopbaancoaches met tonnen ervaring en talenten om je te adviseren. Zij begrijpen jou en de arbeidsmarkt. Samen nemen ze je uitdagingen onder de loep en worden dé oplossingen plots duidelijk. Vanuit hun expertise en ervaring kunnen ze helpen op verschillende domeinen. Zij maken in 4 uur een totale persoonlijkheidsscan met je KernTalenten. Hierdoor maak je voor 100% de juiste jobkeuzes. ‘No doubt about it’. 

Benieuwd naar jouw 100% geluk en succes?  Nieuwsgierig naar onze werkwijze op basis van de KernTalenten? Contacteer ons >>> info@solut-hr.be

of bezoek onze sites:  www.solut-hr.be  en  www.garantieopsucces.be